Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Om onze koffiebranderij draaiend te houden moet er natuurlijk geld binnen komen. Maar alleen aan geld denken is een korte termijn visie en meestal niet duurzaam. Daarom is koffiebranderij Fascino al sinds de oprichting in 2006 bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Klinkt goed, maar wat doen wij dan concreet? 

Als ambachtelijke koffiebranderij hechten wij vanzelfsprekend veel waarde aan verantwoorde, duurzame aanbouw in de koffieproducerende landen. Wij zijn namelijk afhankelijk van de kwaliteit van de groene koffie die wij inkopen, en van een slecht verbouwde koffieboon is letterlijk en figuurlijk geen zuivere koffie te maken.

Dit is dan ook de reden dat wij doorlopend op zoek zijn lokale partners die de allerbeste koffiebonen kunnen leveren. Deze partners hebben net als wij  aandacht en passie voor koffie en verbouwen deze dan ook onder de best mogelijke omstandigheden voor zowel mens als milieu. Hebben we eenmaal zo'n partner gevonden dan gaan wij altijd lange termijn contracten aan om zo stabiliteit en kwaliteit te kunnen waarborgen.

Uiteraard is MVO niet iets wat zich uitsluitend in de koffieproducerende landen afspeelt, zoals gezegd is MVO iets wat vanuit onszelf moet komen.

Maar wat is dan ons MVO beleid? De 3 Peilers van ons MVO beleid zijn:

1. Fascino investeert (Profit)

Mensen worden steeds bewuster van hetgeen ze eten en drinken en dat merken wij in onze afnames. Onze koffiebranderij groeit door zonder de focus op kwaliteit en versheid te verliezen. En deze strategie werkt uitstekend.

Wij zijn continue met aanpassingen bezig om de groei in de koffiebranderij op te kunnen vangen. Met elke uitbreiding of aanpassing voeren wij "vergroening" door. Soms is dat iets kleins zoals overstappen op LED-verlichting, soms iets groters zoals het zoveel mogelijk uitschakelen van de heaters in onze productieruimtes en te verwarmen met warme lucht vanuit de koffiebranders.

Naast lokale (koffiebranderij) uitbreidingen betekent groei ook dat er meer kwaliteitskoffie ingekocht wordt in de koffieproducerende landen. Dit doen wij zoveel mogelijk via onze Direct Trade programma’s. De Groei van onze lokale (productie) activiteiten heeft zo een directe invloed op de werkgelegenheid bij onze Direct Trade partners. Zo ontstaat er een keten van vertrouwen, stabiliteit en verbetering gebaseerd op kwaliteit en niet op hypes die meestal snel weer overwaaien.

2. Investeren in mensen (People)

De inkoop van onze ongebrande, groene koffie proberen wij voornamelijk rechtstreeks bij koffieboeren of contacten in de herkomstlanden te doen. Dit kan via onze eigen Direct Trade programma, of via een gelijkwaardig Direct Trade programma van een bevriende koffiebranderij. Dit zijn langlopende contacten waarbij er een leerproces aan twee kanten plaatsvindt:

Wij dragen onze kennis over aan de lokale koffieboeren waardoor er lokaal kwaliteitsverbetering kan plaatsvinden, dit zorgt voor een beduidend hogere (financiële) opbrengst in de herkomst regio. Op deze manier ligt kwaliteit aan de basis voor meer lokale inkomsten en dat is (naar ons inzicht) een lange termijn oplossing en soms/vaak beter dan externe keurmerken.

3. Milieu maatregelen (planet)

Zonder meer een hot-topic en een item wat continue in beweging is.

Binnen onze productieomgeving gebruiken wij uitsluitend groene stroom. Wij controleren onze afvalstromen, scheiden en recyclen afval waar mogelijk. Maar ook vele kleine dingen hebben effect. Zo gaan onze koffievliesjes naar champignonkwekers als meststof, krijgen jutte koffiezaken een tweede leven door ze aan handwerkers te doneren die er weer schitterende dingen van maken. De koffiebrand- installatie is voorzien van actieve filters waardoor de uitstoot gezuiverd wordt en door pro-actief onderhoud verlagen wij onze uitstoot nog verder.

Daarnaast is een groot gedeelte van onze verpakkingen afbreekbaar en werken wij continue met onze leveranciers aan de doorontwikkeling hiervan. Ook leveren wij al onze bestelling Co2 neutraal d.m.v. een Co2 compensatieregeling.

In de koffieproducerende landen hechten wij veel waarde aan het ecologisch/biologisch verantwoord verbouwen van koffie. Wij zijn immers afhankelijk van de natuur en een alleen door op een verantwoorde manier te verbouwen kunnen wij ons verzekeren van verantwoorde koffie, nu en in de toekomst.

Niet zonder succes (prestaties)

Dat ons MVO beleid succesvol is blijkt mede uit de nominatie voor de MVO-prijs 2013-2014 die wij in December 2013 hebben ontvangen. De MVO-prijs is een tweejaarlijkse prijs voor ondernemers uit de 3 Weerterland gemeenten, die succesvol bezig zijn met maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Wij zijn er met recht trots op dat wij door de selecties zijn gekomen en de vak-jury ons een hele mooie de tweede plek heeft toegekend in de MVO Weerterland verkiezing.

Kwaliteit

Duurzaam, eerlijk en verantwoord 100% versheidsgarantie: nooit ouder dan 3 dagen.

Vers

Uit eigen Koffiebranderij - Dagelijks vers gebrand

Verzending

Vóór 15:00 uur besteld, morgen in huis € 3,95 verzendkosten en gratis bezorging vanaf € 45,-.