Espresso Koffie

Koffie espresso, espresso koffie of toch gewoon espresso?

Wij krijgen regelmatig vragen met betrekking tot espresso koffie/ espresso koffiebonen. Het is dus tijd voor wat uitleg en antwoord op een paar vaak gestelde vragen.

Wat zijn:
  • Espresso koffiebonen
  • De beste espresso bonen
  • De lekkerste espressobonen


Ben je al een gevorderde Barista? Dan mag je dit artikel overslaan. Wil je graag wat meer weten? Lees dan vooral door. We gaan proberen je in heldere en eenvoudige taal een echte espresso kenner te maken.

Het is belangrijk dat we dit artikel direct beginnen met het verduidelijken van wat espresso nou eigenlijk is. Er zijn namelijk best veel mensen (en ook veel liefhebbers van goede verse koffie) die dit eigenlijk niet echt weten en dat is helemaal niet erg. Je bent immers nooit te jong (of te oud) om wat te leren, zeker als het over koffie gaat.

Is Espresso koffie?

Jazeker, want eigenlijk is alles wat wij door het toevoegen van een vloeistof (water in dit geval) uit vers gebrande koffiebonen extraheren gewoon koffie. Of je dit nou met een robusta of arabica koffieboon doet maakt verder ook niet uit.

Maar als espresso gewoon koffie is, waarom heet het dan espresso?

Met deze vraag komen we vrij snel tot een duidelijk antwoord wat espresso dan wel is. Espresso is namelijk geen soort koffie of koffieboon. Espresso is een van de vele methodes waarmee je koffie kunt bereiden. Net zoals het opgieten van koffie met een koffiefilter en een ketel heet water, een cafetière of een filterkoffiemachine is espresso dus een manier om koffie te bereiden / zetten.

Espresso is dus GEEN speciale koffieboon of koffiesoort. Espresso is wel een koffiebereiding / zetmethode en de naam van het drankje dat je via deze bereiding kunt maken.

Even een leuk feitje: Wat niet veel mensen weten is dat de espresso zetmethode in 1822 door Louis Berard Babaut in Frankrijk is bedacht en pas in 1901 door Luigi Bezzera naar Italie is gebracht. De espresso techniek die we vandaag de dag kennen is een doorontwikkeling van de oude techniek en in 1947 door Achile Gaggia gepresenteerd.

Espresso koffiebonen, wat zijn het en heb ik ze nodig?

Omdat we nu weten dat espresso dus geen speciale koffieboon of koffiesoort is is het antwoord dus eigenlijk heel simpel:

NEE – je hebt geen speciale espresso koffie nodig om espresso te maken.

Nog sterker, er bestaan helemaal geen speciale espresso koffiebonen. Er bestaan wel koffiebonen die op een andere, vaak wat donkerdere manier gebrand zijn waardoor ze (afhankelijk van je eigen smaak) wat geschikter kunnen zijn voor de espresso zetmethode.

Maar Fascino verkoopt toch ook speciale verse espresso koffiebonen?

Nee. Wij verkopen wel koffiemelanges. Deze melanges zijn samengesteld uit meerdere unieke koffiesoorten om zo tot een bepaalde smaak te komen. Deze koffie melange in combinatie met een specifieke branding zorgt ervoor dat wij vinden dat deze koffie het beste tot zijn recht komt via een espresso bereiding.

Maar je kunt dus met onze espresso melanges ook een filterkoffie bereiden of andersom, met een andere koffie uit ons assortiment een espresso bereiden. Het is en blijft een kwestie van persoonlijke smaak.

Wat zijn dan de beste espresso bonen?

Vooropgesteld dat ook hier niets zo persoonlijk is als smaak zijn er wel een paar dingen die belangrijk zijn om de voor jou best smakende koffie te vinden:

  • Versheid: Is je kofie niet vers? Dan gaat het eigenlijk al niet meer goedkomen. Afhankelijk van je machine, setup en skills fluctueert dit een klein beetje. Gemiddeld mag je gerust aanhouden dat een koffie vanaf 3 tot 5 dagen na branden tot circa 4 weken optimaal zou moeten zijn (ook afhankelijk van hoe je je koffie bewaart natuurlijk)
  • Branddatum: Zonder een eerlijke branddatum vermelding op de verpakking is het gokken wanneer je koffie gebrand is. Heel simpel gezeg, staat er geen branddatum op de verpakking of kan je koffieleverancier niet vertellen wanneer je koffie gebrand is? Dan laat hem gewoon liggen.
  • Iets donkerder gebrand: Mag best voor een espresso bereiding. Zeker wanneer je je espresso bereiding gebruikt als basis voor melkspecialiteiten zoals bijv. een cappuccino.

Let wel op, het is niet de bedoeling dat de olie al op de koffiebonen staat wanneer je de verpakking opent. Dit betekent dat je bonen (te ver) doorgebrand zijn en verkort te levensduur van je machine en/of maler enorm. Daarnaast is deze koffie vaak bitter van smaak.

  • Espresso koffie melange dan maar? Zeer zeker een goede optie. Zoals uitgelegd zijn bij ons de espresso melanges samengesteld en gebrand om via de espresso zetmethode bereid te worden. Zo krijg je net dat extra beetje smaak en beleving. Dat wil niet zeggen dat andere koffiesoorten niet geschikt zijn. Probeer daarom ook vooral te ontdekkken wat je eigen smaak is.
  • Maling: Wanneer je zelf al een maler hebt dan weet je het vast al; koffie die je gaat gebruiken voor espresso bereiding moet heel fijn en constant gemalen worden. Wanneer je dus niet zelf maalt maar voorgemalen koffie besteld moet je er dus voor zorgen dat je altijd om een speciale espressomaling vraagt. Het beste is echter altijd om hele koffiebonen te bestellen en deze zelf met een (goede)maler net voor gebruik te malen.

De lekkerste espresso koffiebonen kopen?

Dat is met de tips en informatie van dit artikel een stuk makkelijker geworden. Maar zoals altijd valt over smaak niet te twisten. Waar de ene persoon de lekkerste espresso bereiding maakt met bijvoorbeeld onze Peruaanse Single Origin koffiebonen zweert de ander bij onze Espresso Romana melange.

Het belangrijkste is de omschrijvingen en klant reviews op onze website goed te lezen. Dit geeft een goed beeld van wat je van een koffie kunt verwachten en hoe veel andere klanten onze koffie beoordelen.

Twijfel je toch nog? Gebruik onze keuzehulp of probeer eens een espresso proefpakket.

Espresso koffie of de Espresso bereidingswijze verder uitgelegd

Bij de espresso zetmethode zorgt een espressomachine voor druk. Wanneer er voldoende druk is opgebouwd (9 – 10 bar) wordt heet water van circa 91 tot 96 graden Celcius in door de speciaal gemalen en samengedrukte koffie (circa 7 gram) in de filterhouder geperst. Deze extractie duurt tussen de 25 en 30 seconden en het eindresultaat van deze extractie noemen we dus “Espresso”.

De Druk

Is dus een meer dan cruciaal onderdeel van de espresso bereiding. De druk zorgt niet alleen voor een snelle doorloop maar zorgt er ook voor dat de verschillende smaken componenten van de koffie in je kopje (of glaasje) terecht komen. Waar filterkoffie dus uitgaat van de zwaartekracht (het water loopt immers als vanzelf door de koffie heen) bouwt een gemiddelde espressomachine dus 9 tot 10 bar druk op. Dit zorgt dus voor een hele andere smaak extractie en doorloopsnelheid. Om dat even in perspectief te plaatsen: Je moet 90 meter onder water duiken om de optimale druk voor espresso koffie bereiding te bereiken. Er is dus echt behoorlijk wat druk nodig om tot deze smaakexplosie te komen.

Smaakt Espresso koffie anders?

Wanneer je een koffie via de espresso methode zet smaakt deze gegarandeerd anders dan welke andere zetmethode dan ook. De smaak van een espresso is dan ook niet te vergelijken met de smaak van een kopje koffie gezet met een filtermethode. De smaak is veel geconcentreerder en omdat er geen filter(s) worden toegepast bevat een espresso koffie ook nog alle olieën en smaakcomponenten.

Vergelijk de espresso bereiding met een vergrootglas: Alle smaakcomponenten van een koffie worden uitgelicht. Wanneer dit goed gebeurt is het een feestje van smaak maar wanneer er iets fout gaat in de (nauwkeurige) bereiding van een espresso vergroot dit ook snel de negatieve smaakeffecten waardoor een espresso koffie snel extra bitter (of zuur) kan worden.

Heb je nog vragen over espresso koffiebonen of de bereiding hiervan? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder. 

Kwaliteit

Duurzaam, eerlijk en verantwoord 100% versheidsgarantie: nooit ouder dan 3 dagen.

Vers

Uit eigen Koffiebranderij - Dagelijks vers gebrand

Verzending

Vóór 15:00 uur besteld, morgen in huis € 3,95 verzendkosten en gratis bezorging vanaf € 45,-.