Colombia El Paraiso - De installatie van de eco-washer

Colombia El Paraiso - De installatie van de eco-washer

Heb je ons laatste blog gelezen over Finca El Paraiso van Ernedis Rodriguez (waar we de heerlijke Castillo Variëteit van in de webshop hebben? Dan ben je vast net zo enthousiast als wij over ons werk met Ernedis. Jij en ik weten dat naast het goed zetten van de koffie, het produceren ook veel invloed heeft op de uiteindelijke smaak in je kopje. Ernedis en zijn familie weten dat als geen ander, en samen met onze Direct-Trade partner The Coffee Quest werken we aan technieken die de productie schoner en beter maken, gesteund door een warme en transparante relatie. Wij kunnen op elkaar rekenen, en dat vertalen we graag door naar jou!

Ernedis - Colombia El ParaisoWij zijn een lange termijn relatie aangegaan met Ernedis en The Coffee Quest en kopen alle Castillo die hij produceert! Hij kan er dus op rekenen dat zijn oogst voor een goede prijs verkocht wordt. Hierdoor maakte hij de keuze om te investeren in de technologie die hij nodig heeft om schoner te werken en meer kwaliteitskoffie te kunnen produceren. Aanvankelijk wilde Ernedis een 4de parabolische droogschuur gaan bouwen om zijn droog capaciteit te vergroten, maar na nader inzien heeft hij besloten een project, wat al langer op de plank lag naar voren te schuiven, namelijk: Het eindelijk installeren van een Eco-washer.

El Paraiso produceert pertinent stabiel en consistent, maar dat ging de familie Rodriguez niet altijd over rozen. Om ‘Floaters’ uit de koffie te halen, werden grote tonnen met water gevuld waarin dan alle koffie met de hand rond geroerd moest worden. Daarna moesten de koffiebessen weer uit het water geschept worden, om te worden gepulped. Na het pulpen, fermenteert de koffie in een waterbad, en wordt het vervolgens weer met vers water gewassen. Dit proces kostte erg veel water, duurde erg lang, en je kreeg er bij wijze van spreken blaren van op je handen. Hard werken dus!

Met een Eco-washer en bijbehorende spullen, heeft Ernedis dit ouderwetse artisanale proces in een modern en duurzaam jasje gestoken. Allereerst laat hij de kersen in een grote houten bak, een dag fermenteren. Daarna, komt de innovatie om de hoek kijken. De kersen vallen in een gesloten watersysteem, waar de drijvende bessen automatisch uitgeschept worden. De zware bessen met de beste kwaliteit, vallen dan in de pulper welke met een minimale hoeveelheid water de bessen pulpt. De gepulpte bessen worden dan door een schroefsysteem van de verzamelbak in de fermentatie bak overgeheveld, waar ze zo’s 36 uur aan droge fermentatie ondergaan. Na deze fermentatie wordt de koffie schoon ‘gewassen’ in de Eco-washer, door middel van wrijving. Dit nieuwe proces gebruikt slechts 5% van het water in vergelijking tot de oude situatie, en is dus veel beter voor het milieu. De Eco-washer pompt de gewassen koffie in bakken, waarmee Ernedis en zijn familie de 3 Parabolische droogschuren vullen.

Kijk maar eens naar dit filmpje waar Ernedis uitlegt wat hij allemaal gedaan heeft.

(Music: Windows 10)

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op Finca El Paraiso of wil je meer weten over onze andere direct trade projecten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.