Decafe Koffiebonen
Decaf koffie, een korte uitleg:
Decafe koffie neemt steeds meer in populariteit toe. Veel mensen kennen het onder een grote verscheidenheid aan namen zoals:
- Decaf koffie
- Decafe koffie
- Gedecafïneerde koffie
- Cafeïnevrije koffie
Maar het komt eigenlijk allemaal op het zelfde neer: Koffie waar het grootste gedeelte van de cafeïne uit verwijderd is.
Vanuit de natuur bevatten de koffiebonen cafeïne en juist deze eigenschap draagt bij aan het oppeppend karakter van je kopje koffie. Maar niet iedereen kan of wil cafeïne tot zich nemen, terwijl veel mensen toch graag een kopje koffie op zijn tijd drinken. Dat kan dus heel goed met ons assortiment Decafe koffiebonen.
Wat is het verschil tussen koffie met cafeïne en Decaf koffie? Hoeveel cafeïne zit er nou eigenlijk in onze verschillende koffiesoorten? En wat is nou de lekkerste verse decaf koffie?
Wij nemen je in dit artikel op een eenvoudige manier mee in de wereld van de verse cafeïnevrije koffie.
Hoeveel cafeïne zit er (gemiddeld) in een “normaal” kopje Fascino Coffee?
Dat is een interessante vraag omdat er veel factoren zijn die bepalen hoeveel cafeïne er in je uiteindelijke kopje koffie zit. Om het niet al te complex te maken benoemen we hier kort de belangrijkste:
- Type koffieboon: een Arabica koffieboon heeft gemiddeld 1.9mg cafeïne terwijl een robusta koffieboon gemiddeld 2.9mg cafeïne bevat
- Zetmethode: een cafétiere (waarbij het water lang in contact is met de koffie, zonder gebruik van een filter) zal meer cafeïne bevatten dan een enkele espresso, hoewel de espresso intenser zal smaken.
Vaak wordt gedacht dat een wat donker / langer gebrande koffie meer cafeïne bevat. Dit is echter een misverstand. Wel is het zo dat een koffie die (te)donker gebrand is vaak bitter smaakt. Omdat cafeïne ook bitter smaakt wordt de bitterheid in donkere koffie vaak toegeschreven aan het cafeïne gehalte terwijl dit over het algemeen gelijk ligt aan lichter gebrande koffies. Door het donker / langer branden worden bepaalde smaken “weggebrand” waardoor bitter de overhand kan krijgen. Bij onze koffie gebruiken wij echter nooit een dergelijk brandprofiel waardoor zelfs bij onze Espresso melanges de koffiesmaken uitstekend in balans zijn.
Gemiddeld zit er in een kopje filterkoffie van 250ml circa 100 mg cafeïne en in een espresso van 25ml circa 45mg cafeïne. Drink je dus een enkele espresso, dan krijg je minder cafeïne binnen dan met een kopje filterkoffie. De schaal slaat echter snel om wanneer je meerdere espresso’s per dag drinkt.
Decafe koffie, wat is dat dan precies en hoe werkt het?
Ondanks dat je zelf dus invloed hebt op de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt door een andere zetmethode of koffiesoort te kiezen is het natuurlijk ook goed mogelijk dat je liever helemaal geen cafeïne binnen wilt krijgen. Dan kies je voor een decaf koffie, waarbij bijna alle cafeïne al voor het branden uit de koffiebonen is gehaald.
Zelfs cafeïnevrije koffie is niet 100% cafeïnevrij, er zit dus nog wel een beetje cafeïne in decafe koffie maar dit zijn dermate kleine hoeveelheden dat je lichaam hier überhaupt niks van merkt.
Er zijn drie belangrijke methodes waarmee je cafeïne uit koffiebonen kunt verwijderen die we even "simpel" uitleggen:
Organische oplosmiddelen (direct en indirect)
Direct: Hierbij worden de koffiebonen in een bad met oplosmiddel gelegd en onder (grote) druk gezet in stoomkamers. De koffieboon zwelt op, de cafeïne is bereikbaar en kan gebonden worden aan het oplosmiddel.
Indirect: Hierbij worden de koffiebonen voor enkele uren in heet water geweekt waardoor de cafeïne (en andere oliën en smaakcomponenten) uit de koffiebonen gehaald worden. Daarna wordt dit water opgevangen en in een andere tank blootgesteld aan de organische oplosmiddelen die de cafeïne verwijderen. Als laatste stap worden de koffiebonen weer geweekt in het cafeïne vrije water om ze zo het grootste deel van hun oliën en smaakstoffen weer te laten absorberen.
CO2 proces
Hierbij worden de koffiebonen in een bad met vloeibare CO2 gelegd. Omdat de cafeïne in de koffiebonen een verbinding zal aangaan met de CO2, wordt de cafeïne als het ware uit de koffiebonen getrokken. Er is dus direct contact tussen de koffiebonen en de “katalysator”, in dit geval vloeibare CO2. CO2 decaf koffie wordt dus op natuurlijke wijze gedecafineerd waarbij absoluut geen gebruik wordt gemaakt van toevoegingen/bijvoegingen.
Swiss Water basis
Het oplosmiddel-vrije proces dat voor veel van onze Decafe koffiebonen gebruikt wordt en ook het enige proces waarbij de koffiebonen niet direct in contact komen met een hulpstof om de cafeïne te verwijderen maar filters het werk doen. Hoe werkt het Swiss water proces?
De eerste batch koffiebonen wordt in een bad van heet water gelegd om de cafeïne uit de koffiebonen te weken. Het water neemt de cafeïne (en andere oliën en smaakcomponenten) op.
In de volgende stap wordt echter niks aan het water toegevoegd maar wordt het water door een koolstof filter geleid waarbij het filter zo is samengesteld dat alleen de cafeïne eruit gefilterd wordt. Er wordt dus geen ander middel toegevoegd, er wordt uitsluitend gefilterd met natuurlijk koolstof.
En nu gebeurt er iets bijzonders: Het restwater (ontdaan van cafeïne maar vol van oliën en smaakcomponenten) wordt nu gebruikt om de volgende batch koffie van cafeïne te ontdoen. Omdat dit water reeds de oliën en smaakcomponenten van de koffie bevat spoelt bij de tweede batch koffie dus alleen de cafeïne weg. Hierdoor krijg je uiteindelijk een decaf koffie die vol van smaak en aroma blijft terwijl de cafeïne er op natuurlijke wijze uitgehaald is.
Sugarcane
Sugarcane decaf is nog vrij nieuw en onbekend. Het decafeïneren volgens de sugarcane methode is een natuurlijk proces waarbij geen chemicaliën gebruikt worden. De cafeïne wordt uit de bonen gehaald door middel van Ethyl Acetate. Ethyl Acetate is afkomstig van een mix van azijn en een natuurlijk extract gedistilleerd van suikerriet, blauwe bessen, bieten en druiven.
Eerst worden de bonen gestoomd zodat de poriën open gaan staan, vervolgens worden ze meermaals gespoeld met Ethyl Acetate om de cafeïne te verwijderen. Daarna worden de bonen gedroogd en vervolgens geseald met een natuurlijk wax zodat alle aroma's en smaken bewaard blijven. Dit resulteert in een heerlijke, smaakvolle decafe koffie.
Decaf koffie, waarom smaken ze normaal nooit echt lekker?
Er zijn een paar belangrijke dingen om op te letten bij het kopen van een echt lekkere decaf koffie.
- De methode die gebruikt is om de cafeïne te verwijderen:
De smaak van je decaf koffie hangt om te beginnen af van welke methode er gebruikt is om de cafeïne uit de koffie te halen.
- De ervaring van de koffiebrander(ij):
Misschien nog wel belangrijker is de “hand van de meester”. Elke koffiebrander gebruikt een andere methode / weg (profiel genoemd) om de koffie te branden op een manier die naar mening van de koffiebrander het meest geschikt is.
Bij decaf koffie is dat vaak nog lastiger omdat de cafeïnevrije koffiebonen vaak al wat donkerder van kleur zijn ten opzichte van koffiebonen met cafeïne. Daarnaast bevatten ze vaak ook wat minder vocht en deze combinatie zorgt ervoor dat ze anders reageren tijdens het koffiebranden. Er is dus wat extra aandacht en vakmanschap nodig om een goede decaf koffie tot perfectie te branden.
- Versheid, versheid en …. versheid:
Sla de supermarkt gewoon direct over. Zorg ervoor dat je weet wanneer je koffie gebrand is (vraag altijd om de branddatum) en maal bij voorkeur de koffie net voordat je deze gaat gebruiken.
Net als bij elke koffie is ook een cafeÏnevrije koffie het lekkerst als deze niet (te) oud is. Probeer dus altijd je voorraad redelijk beperkt te houden.
Duurzaam, eerlijk en verantwoord 100% versheidsgarantie: nooit ouder dan 3 dagen.
Uit eigen Koffiebranderij - Dagelijks vers gebrand
Vóór 15:00 uur besteld, morgen in huis € 3,95 verzendkosten en gratis bezorging vanaf € 45,-.