Wat zijn peaberry koffiebonen?

Wat zijn peaberry koffiebonen?

Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen; de term Peaberry (PB) in de naam of omschrijving van een koffie. Maar wat zijn Peaberry koffiebonen nou eigenlijk?

In een koffiebes groeien normaal gesproken 2 koffiebonen. Deze 2 bonen zitten tegen elkaar aan in een bes waardoor een zijde van de koffieboon altijd wat platter is en de andere zijde wat ronder. Soms komt het wel eens voor dat er maar één boon in de koffiebes zit. Dit boontje is dan klein en rond van vorm en wordt een "peaberry" genoemd. Peaberries zijn altijd een heel stuk kleiner en smaller dan "normale" koffiebonen.

Ongeveer 5% van alle koffiebonen zijn Peaberries. Het kan dus heel goed voorkomen dat er in je zakje koffiebonen toevallig één of meerdere peaberries in zitten. Helaas kun je aan de buitenkant van een koffiebes niet zien of er een peaberry in zit. Dit betekent dat alle koffiebonen met de hand gesorteerd moeten worden om de Peaberries eruit te kunnen halen. Als peaberries handmatig gesorteerd worden, dan worden ze vaak als uniek product verkocht. Een peaberry koffie is dan ook vaak wat duurder in aanschaf omdat er zoveel handmatig sorteerwerk bij komt kijken.


Smaakt een peaberry koffieboon beter?

Sommige zeggen dat een peaberry superieur is ten opzichte van een 'normale' koffieboon van dezelfde plantage omdat alle smaakeigenschappen en voedingstoffen uit de bes in één boontje zitten ipv 2 bonen. Ze worden dan ook vaak 'super berries' genoemd. Sommige zeggen dat ze helder, sappig en zoeter van smaak zijn. Door hun ronde vorm "rollen" ze beter in een koffiebrander waardoor je een betere ontwikkeling en egalere branding krijgt. Omdat ze met de hand gesorteerd en gecontroleerd zijn, komen deze unieke koffiebonen dus niet tussen de andere bonen terecht.  In ieder geval hebben peaberry koffiebonen een andere smaakprofiel dan de "normale" bonen van dezelfde plantage. Smaken verschillen dus het wel niet per definitie zeggen dat je de peaberry variant lekkerder en beter vindt. Je komt er alleen maar achter door ze een keertje te proeven!