Wat is een microlot?

Wat is een microlot?

De term 'microlot' ben je waarschijnlijk al meerdere keren op onze website tegengekomen. Maar wat is nu eigenlijk een microlot?

Je kunt het vergelijken met een appel boomgaard. Stel je voor je hebt een appel boomgaard met heerlijke, zoete appels. Je merkt dat op een gedeelte van je boomgaard de appels nét iets anders smaken. Ze zijn nog zoeter, frisser en lekker knapperig. Je besluit om deze appels wat extra aandacht te geven. Je geeft ze wat extra water en kijkt wat ze nodig hebben. Daarna pluk je ze met de hand en hou je ze apart van de rest van de appels. Deze 'speciale' appels kun je aan 'speciale' kopers verkopen tegen een betere prijs.

Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk ook voor koffies. Een klein gedeelte van een plantage, met een kleine opbrengst (gemiddeld 40 bags per jaar) krijgt speciale aandacht van de producent. Dit resulteert in een kwalitatief hoogwaardige koffie met een unieke en bijzondere smaak. Een microlot is dus afkomstig van een klein gedeelte van een koffieplantage op een specifieke hoogte en wordt apart verwerkt tov de rest van de koffies op een plantage.

Een microlot is dus niet alleen een kleine hoeveelheid koffie. Deze term betekent tevens dat er extra aandacht is besteed aan de aanplanting en verwerking van een koffie wat resulteert in unieke en bijzondere smaakeigenschappen.