Verwerkingsmethode

Verwerkingsmethode "washed" vs "natural"

Als je onze uitgebreide productinformatie leest zie je altijd een bepaalde verwerkingsmethode staan. Meestal staat er ‘(Fully) Washed’ of ‘(Pulped) Natural’. Maar wat betekent dit eigenlijk?

De term ‘processing’ of verwerkingsmethode is de manier waarop de koffieproducent zorgt dat een koffiebes een koffieboon wordt. Hier komt heel wat bij kijken en dit kan op verschillende manieren. Een koffiebes bevat naast de pit (de koffieboon dus) vruchtvlees. Dit vruchtvlees moet worden verwijderd voordat het verscheept kan worden. De gekozen verwerkingsmethode heeft grote invloed op de smaak van je koffie. Maar hoe zit dat dan?

Natural


Bij Natural processed koffie, ook wel ongewassen koffie genoemd, wordt de koffie in haar eigen vruchtvlees gedroogd. Dit gebeurt vaak op verhoogde bedden zodat de lucht over en onder de koffiebessen kan gaan. Bij dit proces wordt de koffie heel vaak omgedraaid om schimmels en over-fermentatie te voorkomen. Natural processed koffie herken je meestal aan zijn extreem zoete fruittonen en een vol mondgevoel.

Washed

De meest gangbare verwerkingsmethode is de (fully) washed, ook wel gewassen methode genoemd. Deze methode kent veel variaties. Bij de washed verwerkingsmethode wordt de schil en het vruchtvlees eerst verwijderd door een depulper. Daarna gaan de bessen in een fermentatie bad waar enzymen en zuren de laatste laag rond de koffiepit los weken. Daarna wordt de schoongewassen koffie gedroogd op een patio of op droogbedden. Gewassen koffies herken je meestal aan frissere smaak en een lichter mondgevoel.