Koffie wordt duurder... Helaas ook bij ons

Koffie wordt duurder... Helaas ook bij ons

Er is veel gaande in de wereld. Klimaatuitdagingen, grondstofproblemen, COVID-19… Deze uitdagingen voelen we dicht bij huis, hier in Europa, maar misschien nog wel meer in de koffiewereld. Het is daarom onvermijdelijk: onze koffieprijzen gaan omhoog. Hieronder leggen we je graag uit waarom we deze keuze hebben gemaakt.

Lokale en wereldwijde uitdagingen
De combinatie van deze twee factoren betekent dat we op de korte tot middellange termijn (minstens tot eind 2022) waarschijnlijk geen verbetering hoeven te verwachten.

1. Stijging van lokale kosten

Je leest het in iedere krant: de gasprijzen zijn toegenomen en ook verpakkingsmateriaal wordt duurder. En hoe klein we de ecologische voetafdruk van Fascino ook proberen te maken, we kunnen
simpelweg (nog) niet opereren zonder gas en verpakkingen. Deze prijsstijgingen hebben dus een behoorlijke impact op onze kosten.

2. Problemen in de landen van oorsprong
De drie grootste koffieproducerende landen – Brazilië, Colombia en Vietnam – hebben het ook allesbehalve makkelijk. Grote droogte en extreme neerslag hebben geleid tot een verlies van tot wel 40% van de oogst, en door strenge coronamaatregelen wordt het nog moeilijker om voldoende te oogsten.

Daarnaast hebben we ook nog te maken met logistieke problemen, zoals een beperkte beschikbaarheid van zeecontainers. Hierdoor komt de specialty coffee die nog wél verkrijgbaar is, moeilijker bij onze koffiebranderij terecht.

Schaarste maakt duurder
Deze schaarste leidt onvermijdelijk tot een hogere koffieprijs. Wereldwijd, en ook hier, bij ons. We zien momenteel al prijsstijgingen van 50% tot 80% en we verwachten dat dit percentage in 2022 nog verder op zal lopen. Pas wanneer er meer inzicht komt in de oogst van 2022/2023, voorzien we weer een mogelijke daling.

Maar er is ook goed nieuws
Ieder nadeel heeft een voordeel: van de hogere prijzen in de koffielanden  komt een groter deel terecht bij de boeren zelf in plaats van bij beleggers en speculanten. Door de schaarste kunnen koffieboeren hun specialty coffee namelijk tegen een betere prijs verkopen, waardoor er meer geld overblijft om hun leefomstandigheden te verbeteren.

Bij Fascino gaan we uiteraard onverminderd hard door met onze Direct Trade programma’s – waar ons hart ligt. Het doel van Direct Trade is immers om elkaar de hand te reiken in uitdagende situaties, en dat is precies wat op dit moment belangrijk is.