Wat is

Wat is "Honey-Processed" koffie?

Je hebt misschien de term "Honey-processed" al eens voorbij zien komen. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Zoals je misschien wel weet zijn er verschillende verwerkings- (processing) methoden om uiteindelijk van bes naar boon te komen.
Eén daarvan is de "Honey Process". De naam kan misschien misleidend zijn omdat sommige mensen denken dat er een honingsmaak aan de koffie zit of dat er zelfs honing als aroma gebruikt wordt. Beide gevallen zijn niet waar. Honey Process is eigenlijk ontstaan uit een zoektocht naar alternatieven waarbij een koffie meer body en aroma en een lagere zuurgraad krijgt wat kenmerkend is voor koffies uit bijvoorbeeld Brazilië.

Bij Honey Process blijft de mucilage (een slijmerige substantie wat onder het vruchtvlees zit) om de bonen zitten waardoor deze plakkerig en slijmerig aanvoelen, zoals de structuur van honing. Zo is de term Honey Process ontstaan.

Deze complexe verwerkingsmethode is vrij uniek en vergt veel kennis en ervaring. De hoeveelheid mucilage om de pit is bepalend voor de uiteindelijke smaak. Het moeilijkste gedeelte is het droog proces. De bonen met het slijmerige laagje moeten snel genoeg gedroogd worden zodat het fermentatie proces niet te lang door gaat en insecten en bacteriën geen kans hebben om zich in de bonen te nestelen, maar té snel is ook weer niet goed. De weersomstandigheden moeten hiervoor dus precies goed zijn. Om dit proces goed te laten verlopen moeten de bonen gedurende 6-8 uur, 2-3 keer per uur geharkt worden tot ze droog genoeg zijn.

De mucilage bevat veel suikers die door deze verwerkingsmethode in de boon getrokken zijn. Dit zorgt dus voor een extra zoetheid, complexe fruittonen en een lange nasmaak.